Vijesti

Povoljni krediti za financiranje rada privatnih iznajmljivača

By 15 ožujka, 2019 27 ožujka, 2019 No Comments

Odlični uvjeti za dionike obiteljskog i privatnog turizma: od 20.000 do 375.000 kuna s kamatnom stopom od 2,7 posto za kredite u kunama i 2 posto kamate za kredite u eurima, uz rok otplate do 10 godina s počekom od godinu dana

Više od 103 tisuće privatnih iznajmljivača koliko ih je trenutno registrirano u Hrvatskoj, od početka ožujka mogu podizati povoljne kredite za obnovu i povećanje kvalitete njihovih smještajnih objekata za turizam. Kredite osigurava Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) putem poslovnih banaka, dok Ministarstvo turizma, koje je i pokrenulo to povoljno kreditiranje, subvencionira dio ugovorenih kamata.

Tako će iznajmljivači moći ugovoriti kredite u iznosu od 20.000 do 375.000 kuna s kamatnom stopom 3,7 posto godišnje odnosno od 2.600 do 50.000 eura s ugovorenom kamatnom stopom 3 posto godišnje. Budući Ministarstvo turizma osigurava sredstva za subvenciju dijela ugovorene redovne kamate u visini 1 posto godišnje u konačnici kamatne stope iznose 2,7 posto za kredite u kunama i 2 posto za kredite u eurima. Najkraći rok otplate je 13 mjeseci a najduži 10 godina uključujući i poček otplate od 12 mjeseci.

Podizanje kvalitete

Povoljni krediti pokrenuti su ponajprije za oko 20 tisuća iznajmljivača koji u roku od četiri godine trebaju ponovo kategorizirati svoje objekte, prema dopunjenom Zakonu o ugostiteljstvu. Ukoliko ne podignu kvalitetu, moći će nastaviti iznajmljivati svoje sobe ili apartmane, ali će izgubiti oznaku katagorije, istaknuo je ministar Gari Cappelli na predstavljanju nove kreditne linije. Napomenuo je da je Ministarstvo osiguralo dovoljno novaca za subvencioniranje kamata tijekom idućih godina, potvrdivši da će kredite moći dobiti ne samo spomenutih 20 tisuća iznajmljivača, nego i ostali.

– Smisao toga je da podignemo kvalitetu naše turističke ponude, u kojoj 60 posto čine privatni iznajmljivači. Na tržištu vlada beskompromisna utakmica, a preživjet će samo oni koji budu imali sklad kvalitete i cijene- naglasio je Cappelli.

Veća konkurentnost

Jedinstvena kreditna linija Ministarstva turizma i HBOR-a kojoj su se u startu pridružile Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, namijenjena je fizičkim osobama registriranim kao privatnim iznajmljivačima koji u trenutku odobrenja kredita imaju rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu; smještaja u sobi, apartmanu, studio apartmanu ili kući za odmor do najviše deset osoba, odnosno dvadeset kreveta i koji pružaju smještaj u kampu s ukupno najviše deset smještajnih jedinica, odnosno za trideset gostiju istodobno. Program financiranja rada privatnih iznajmljivača uključuje provedbu aktivnosti koje se odnose na obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata u domaćinstvu, i/ili opremanje objekata, izgradnja i opremanje novih unutarnjih ili vanjskih bazena, kao i potrebne infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju te drugih dodatnih turističkih sadržaja, uz uvjet dobivanja novog rješenja o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu sukladno važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata u domaćinstvu. Važno je napomenuti kako krediti nisu namijenjeni za izgradnju novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita ili refundaciju sredstava korisnika uloženih u smještajni kapacitet.

Cilj kreditne linije je ujednačavanje kvalitete i ostvarenje što bolje usluge u privatnom smještaju te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetne turističke proizvode i usluge. Više informacija o kreditnoj liniji dostupno je na službenim stranicama Ministarstva turizma i Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kao i u poslovicama prvih partnera u projektu, Hrvatske poštanske banke i Podravske banke.

Zahtjeve za kredite predati u HPB i Podravsku banku

– Paralelno s potpisivanjem Sporazuma s Ministarstvom turizma, potpisali smo i Ugovore s prve dvije banke: to su Hrvatska poštanska banka i Podravska banka kojima se potencijalni korisnici kredita mogu obratiti sa zahtjevom za odobrenje ovih kredita. S obzirom na visoku fazu pregovora u kojoj se nalazimo, očekujem da ćemo vrlo brzo potpisati ugovore s dodatnih nekoliko banaka i na taj način omogućiti još veću dostupnost ovih sredstava, istakla je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a nakon potpisivanja ugovora s predsjednikom uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i zamjenicom direktorice Podravske banke Dragicom Hrkalović.