Vijesti

Ne boj se senjske ruke, osim ako te uskočice ne zaskoče

By 26 listopada, 2021 11 travnja, 2022 No Comments

Nikad, ali baš nikad nam se nije dogodilo da nas za terenskog obilaska finalista u akcijama Najiznajmljivač, koje zajedno s Novim listom organiziraju Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta, netko dočeka na način kako nam se to dogodilo ispred apartmanske kuće Beautiful Sea View Danijele Barbić nedaleko samog središta Senja. Prelijepe uskočice Tanja Mlinarić i Željka Dundović i snažni uskoci Igor Šojat i Antonio Butorac u izvornim odorama, srdačni osmijesi, piće dobrodošlice, ali i stručne informacije koje nam je o području Senja i njegovim turističkim stremljenjima iznio direktor TZ-a Viktor Samaržija.

– Gosti se kod nas ne smiju osjećati kao slučajni prolaznici. Oni moraju u što većoj mogućoj mjeri osjetiti kraj i senzibilitet ljudi. Jer Senj možda nije u samom fokusu turističke Hrvatske, ali svakako jest jedan od najznačajnijih, najstarijih i najsadržajnijih gradova na Jadranu. Naša je stoga želja da svaki naš gost osjeti gostoprimstvo koje samo Senj i njegovi ljudi, njihov specifičan mentalitet mogu pružati, pojasnila nam je Danijela.

Autohtona gastronomija

Sam obilazak njezinih apartmana pružio je stilski vrlo definiranu sliku. Stil uređenja apartmana je »visoki sjaj«, odnosno luksuzna komponenta namještaja i opreme, bliže načinu koji se pronalazi u hotelskim sobama najviše kategorije nego u apartmanima. Uz nekoliko manjih, »kvadrature« studija, ima i većih apartmana, ali da se naslutiti kako njihovi gosti uglavnom koriste ugostiteljske usluge senjskih restorana. A da iznenađenje za našeg senjskog gostovanja bude potpuno, dočekao nas je i zanimljivo postavljen stol: u najvećem apartmanu, niz tanjura s ponudom uglavnom autohtone gastronomije senjskih restorana. Vrlo zanimljivo, gastronomija za svačije, ma koliko bilo probirljivo ili isključivo, nepce.

Izlog senjske gastronomije

– Struktura gostiju je uistinu raznolika. Zadnji su mi bili primjerice lovci. Mnogo u tom smislu ovisi o dobu godine, ali ono što mi je najvažnije, svi su nakon boravka u našim apartmanima zadovoljni, pojasnila nam je Danijela.

I inače je obilazak kvarnerskih otoka, kao i primorskog dijela obale, one koja se proteže od Rijeke do Senja, bio vrlo raznolik, na krajnjim polovima ponude turističkih smještaja. Potpuno suprotan senjskom bio je apartman u Jadranovu u vlasništvu Damira Grailacha i supruge Jadranke. Apartman Mimi, kako mu je naziv, nalazi se u dijelu iz kojeg je Jadranovo i stasalo, iz Kloštra, gdje se u jednoj tipičnoj primorskoj kući, onoj što se minimalnim rastom i spajanjem sa susjednim prostorima razvijala kako je obitelj rasla. Danas, na žalost, u jeku opće depopulacije, život tim primorskim urbanim jezgrama daju skoro isključivo kreativni pojedinci poput Jadranke i Damira koji organiziraju zanimljive turističke iznajmljivačke jedinice. Apartman s dvije sobe i zanimljivim dnevnim dijelom ide u red najkreativnijih koje smo u našim akcijama sreli. Jedinstven, autorski namještaj s posebno naglašenim umjetničkim radovima kako bi boravak gostiju bio ugodan i zanimljiv.

Umjetnički dodir – Jadranka i Damir Grailach

– Želimo da gosti što je više moguće dožive kraj u koji su došli. Ovo je stari dio koji karakterizira i maksimalna povezanost susjeda, jedna danas pomalo već zaboravljena prisnost, spremnost na druženje. Samim uređenjem željeli smo dati dodanu vrijednost, učiniti boravak što ugodnijim, naglasio nam je Grailach. Prethodnica ovoj priobalnoj priči bila je ponuda otoka Krka. Jednog od sve napučenijih hrvatskih otoka koji ostvaruje više od trećine ukupnog turističkog prometa Primorsko-goranske županije, nakon Istarske, najturističkije u Hrvatskoj.

Ugodna Avlija

– Naša vila Avlija je komplementarna nadopuna svemu onome čime se bavimo. Ja primjerice imam sustav za čišćenje vila, kuća i apartmana kako bi se u najkraće vrijeme maksimalno sredili za prihvat novih gostiju. Inače smo suprug Alija i ja Delničani, Gorani, no turističku sreću već dugo vremena pronalazimo na Krku, ovdje u Linardićima, pojasnila nam je svoje turističko poslanje Jelena Delić.

Ugodno dvorište vile Avlije

A sama vila zanimljivog naziva jedna je od onih uzornih, sačinjenih od izvornih materijala kao što je dominantni kamen s tek estetsko-funkcionalnom nadopunom od cigle, u kojoj bi većina nas poželjela provesti godišnji odmor. Elegantni dnevni boravak, dinamična kuhinja, unutarnja povezanost te vanjski dio s bazenom, dječjim igralištem, saunom… Rijetko sveobuhvatna ponuda koja se, unatoč tome što je more blizu, ne napušta baš lako. A i zašto bi, kad je sve tako ugodno, baš onako kako se zamišlja mjesto na kojem se želi postići istinski odmor.

Zanimljivi ljudi iz zanimljive vile – Jelena i Alija Delić

Put nas vodi u obližnje Bajčiće. Jedno od onih mjesta, nekad skrivenih od najezde turista, koje gosti danas sa zadovoljstvom otkrivaju kao optimalne za osobno organiziranje godišnjeg odmora. Onog u kojem mir imaš kad ga želiš, a aktivnosti kad ti se na njih ide.

– Koristeći i poticajne financijske fondove, željeli smo stvoriti kuću maksimalnog luksuza koja će istovremeno imati svoj unutarnji ustroj, što jamči odmor iz snova. Pazili smo baš na svaki detalj, nadam se kako smo u tome i uspjeli. Prve reakcije gostiju su jako pozitivne, što nam je veliki poticaj za daljnje bavljenje turizmom, možda i proširenje ponude, pojasnio nam je viziju vile Subventus u Bajčićima Filip Šušnić.

Ponosan na rezultat iznimne gradnje – Filip Šušnić i njegova vila Subventus

Istinski modernizam, tehnološka besprijekornost, kako u organizaciji unutarnjeg prostora, tako i kad je u pitanju bazen. Oblika i dimenzija koje se mogu koristiti i za plivačka razgibavanja, posebno plijeni moćnim hidromasažnim komponentama. Okoliš je pošljunčan, nema nametanja betona ili asfalta koji bi čitavu priču značajno poremetili. Vila je i u unutarnjem prostoru jako zanimljivo dizajnirana, dok spavaonice u obodu kamenog podnožja kreveta imaju i ambijentalno osvjetljenje. Na neki način, zahvaljujući određenom eklekticizmu, uspjelo se u modernističku geometriju uvesti – romantiku.

Iznimno zanimljivo dizajnirana unutrašnjost

– Bajčići su savršeno pozicionirani u odnosu na Krk i morsku obalu. Opet, učinili smo sve da gostima bude najbolje u ovom objektu, kao i u svim sadržajima koje nudimo, a nudimo ih uistinu mnogo, zaključio je Šušnić.
Po mnogim elementima Malinsku bismo mogli definirati kao jedno od najprivlačnijih, najturističkijih mjesta na Kvarneru. Osim samog središta, objektima za odmor razgranala se u svim smjerovima, pa tako i prema Kremenićima, gdje je svoju vilu Valle smjestila obitelj Malešević.

Mir na korak od vreve Malinske

Početak pun iščekivanja

– Ovo nam je prva sezona. Želja nam je bila na mirnom mjestu, ali opet blizu svih sadržaja koje nude Malinska, njezina okolica i sama morska obala, sagraditi maksimalno privlačan, sadržajan i funkcionalan objekt. Kako mi se čini, jer morate znati da je početak bio pun iščekivanja i nepoznanica o tome kako će se naša vizija odmora dopasti gostima, sve prolazi u najboljem redu. Mada, za neke detaljnije zaključke ipak treba pričekati iduću sezonu koju ćemo, nadam se, odraditi u punom volumenu i snazi, istaknula nam je Valentina Malešević.

Uspješan start – vila Valle i Valentina Malešević

Nakon razgledavanja kuće i svih njezinih jako bogatih sadržaja, nakon što se vidi kako je dobro povezan prostor koji od kuhinje preko blagovaonice i dnevnog boravka izlazi na terasu, da bi se u konačnici zaključio sa sunčalištem i bazenom te tako stvorio neprekinuti niz u kojem, ma gdje se nalazili, svi gosti zapravo uživaju u maksimalnoj povezanosti, mišljenja smo kako će i Valentinu sve dvojbe jako brzo napustiti te će nakon iduće sezone ostati samo zadovoljstvo.

– Uputili smo se u turističke vode sa željom da damo maksimum. Cilj nam je još jedan sličan objekt, sadržajan i lijep, luksuzan, kako bismo dodatno širili poslovanje, no neka sve ide svojim ritmom, zaključila je Valentina.
I na kraju – Njivice. Pomalo zbunjujuća adresa ako ste zarobljenici navigacije. Jer apartman Luce se nalazi u zanimljivom nizu koji je prije nekoliko desetljeća, za potrebe zaposlenika Dine, osmislila američka arhitektonska organizacija prostora. Objekti zatvaraju pravokutnik unutar kojeg se nalaze igrališta, parkić, mjesta za druženje. Od jednog stana u tim nizovima, koji imaju i podzemnu garažu, nastao je i nevelik, ali jako kvalitetan, privlačan i naprosto ugodan apartman Luce.

Privlačni apartman u “američkom naselju” – Luce u Njivicama

– Iako djeluje kao da smo u stambenom naselju, ova pozicija ima čitav niz pogodnosti. Od parkiranja u hladu, mogućnosti za sigurnu igru i zabavu djece, do toga da je more na svega nekoliko stotina metara, odnosno nekoliko minuta hoda. Posao s ovim apartmanom pokazao nam se jako dobrim, tako da u najbližem susjedstvu, u stanu do nas, uređujemo još jedan u sličnom stilu, poručio nam je vlasnik Dražen Grozdanić.

Visoka kvaliteta jamstvo uspjeha – Dražen Grozdanić

I doveo nas do zaključka kako je Krk, uz Istru, jedan od najsnažnijih centara hrvatskog turizma. Silno raznolik u prirodnom, ali i socijalnom smislu, spreman je ponuditi nevjerojatnu raznolikost – od vila inkorporiranih u netaknutu prirodu ili vjekovna sela, do urbanih apartmana. I baš zato – čini više od trećine turističkog prometa županije. Otok u svim svojim jedinicama lokalne samouprave može biti primjer sličnim sredinama na Jadranu.

Legendarna ekokuća Zabodarski

Zabodarski

Jedna od najzanimljivijih ekoloških turističkih jedinica u čitavoj Hrvatskoj svakako je ekokuća Zabodarski, smještena nedaleko Ćunskog na otoku Lošinju. U osnovi jednostavna kamena kuća posebna je po tome što ni u jednom elementu nije spojena na klasične infrastrukturne sustave. Struja je isključivo dobivena putem solarnih kolektora, voda je prikupljena kišnica, otpad se strogo odvaja, a gostima se sugerira konzumacija lokalno proizvedenog voća i povrća. Nalazi se sasvim blizu istoimene plaže tako da bismo je mogli definirati tehnološki naprednom »robinzonskom« kućom. Ovjenčana je brojnim nagradama, pa tako i unutar našeg Najiznajmljivača 2019. godine.

Jedinstvena unutrašnjost – Festina Lente

Vila Festina lente

Iako je Krk jako bogat najrazličitijim vilama za odmor, Festina Lente u Gronjoj Hlapi ide u red zanimljivijih. Ostala je sačuvana onakvom kakva je bila prilikom nastanka, prije skoro 120 godina, a značajan šarm joj daje obilje detalja koji korespondiraju s vremenima kad je kuća izgrađena. Svakako, posjeduje i sve ono, poput bazena primjerice, što očekuje današnji moderni turist, ali da je zadržala posebnost, svakako jest. Iako Gronja Hlapa nije prenapučeno turističko mjesto, zapravo je riječ o odličnoj lokaciji, mirnoj, ali lako dostupnoj, smještenoj na uzvisini s lijepim pogledom, blizu plaža u širem zahvatu Šila.