Vijesti

Kuće za odmor u zagrljaju iskona

By 31 listopada, 2022 13 prosinca, 2022 No Comments

Finalisti iz Šibensko-kninske županije, čije su smještajne jedinice u Konjevratima, Oklaju i Skradinu, dakle krugu oko samog NP-a Krka, potrudili su se da njihovi gosti dobiju istinski zagrljaj iskona u modernom dobu.

Najiznajmljivač, akcija u kojoj Novi list, Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica organiziraju izbor za najbolji hrvatski apartman, vilu, kuću za odmor, kao i najbolje sobe, dobila je svoje finaliste. S obzirom na to da je ove jeseni fokus najšire turističke zajednice, dakle svih dionika koji u njoj participiraju, bio na Šibeniku, gdje su se i održali ovogodišnji Dani hrvatskog turizma, odluka je bila da i naša akcija započne u Šibensko-kninskoj županiji.

Održivi turizam

Osvrnemo li se prije svega na prijave koje su pristigle iz čitave Hrvatske, evidentno je kako akcija, čiji je početak bio prije pet godina, dolazi upravo do onih ciljeva koje smo postavili, ciljeva koji su sukladni upravo u Šibeniku temeljito prezentiranoj Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2030. godine. Riječ je prvenstveno o održivom turizmu, tako da se i na naš natječaj počeo prijavljivati sve veći broj iznajmljivača iz kontinentalnog dijela Hrvatske, kao i onih koji upravo na tradiciji i posebitostima svog kraja razvijaju unikatni odnos s gostima. Finalisti su, dakako, najbolji od najboljih koji su se ove godine prijavili u akciju Najiznajmljivač, a upravo je šibenska priča pokazala – kako se voli svoje. U finale su, naime, ušle dvije kuće za odmor – jedna iz Konjevrata, druga, bolje rečeno par kuća, iz Oklaja, dok se apartman nalazi u Skradinu, i to u najužoj gradskoj jezgri.

KUCA ZA ODMOR KULAK, Konjerate, vlasnik Ivica Badzini, SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Početne korake ovogodišnjeg Najiznajmljivača učinili smo u Konjevratima. Riječ je o samostojećoj kući za odmor Kulak staroj točno osamdeset godina jer je izgrađena 1942. godine koju je kao svoju starinu, od djeda graditelja, naslijedio Ivica Badžim i njegova obitelj. Iako se stječe utisak kako je još uvijek pojam turizma, posebno u županijama koje ga naglašeno baštine, u sjeni onog što dolazi s mora, s prve crte do Jadrana, viđeno i doživljeno u Konjevratima u cijelosti ruši takve pretpostavke. Štoviše, Konjevrate su zapravo savršeno pozicionirane jer se nalaze vrlo blizu Nacionalnog parka Krka, a i do mora je svega petnaestak minuta lagane vožnje. Sam boravak u fantastično adaptiranoj kamenoj kući iznimni je doživljaj cjelokupne posvete sebi samima, baš pravom odmoru. Teško je naprosto naći supstituciju takvom odmoru, i to baš onda kad se želi maksimalno povezati aktivni i – pasivni odmor.

KONJERATE, 10. 10. 2022. – KUCA ZA ODMOR KULAK, Konjerate, vlasnik Ivica Badzini SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Talentirani obnovitelj

– Sve sam godinama sam radio. Dobro, osim onih zahvata gdje su bili potrebni specifični majstori. Polako i strpljivo i s mnogo uživanja. Isprva su mi se čudili – gdje će turisti pored onolikih hotela i apartmana na moru kod nas na selo, ali to me nije pokolebalo. Bila mi je želja sačuvati tradiciju, nasljeđe i dati mu jednu modernu, ali i osobnu notu, pojasnio nam je Badžim, s čime je bila suglasna i njegova supruga Antonia, bez koje ne bi bilo ništa od iznajmljivanja.

Uistinu, od namještaja i cjelokupnog dizajna unutrašnjosti, ali i posuđa i šalica za kavu, zavodljiva sinteza funkcionalnosti današnjice i sjećanja na vremena koja pored nas, kao i generacija koje su nam prethodile, neumitno prolaze.

KUCA ZA ODMOR KULAK, Konjerate, vlasnik Ivica Badzini, SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Ugodno dvorište s velikom ponudom zanimljivih aktivnosti za najmlađe, ali i sve starije. Prirodni hlad, naprosto iskonski mir. U kući nas privlači još niz posebitosti. Od ručno izrađenog namještaja po principu »zero waste«, do – slika. Nerijetko, naime, nailazimo na potpuno nepotrebne, samo forme radi, uokvirene sekvence, poveznice s bojama i strukturom namještaja koje vole nametati priučeni dizajneri, a kod »Kulaka« naišli smo na sjajne autorske radove. Čije? Samog vlasnika! Iako je zaposlen i vrijedno radi u svojoj tehničkoj struci, bez krzmanja ga možemo istaknuti kao rijetko talentiranog slikara hiperrealista. Uistinu, kuća za odmor koju se mora posjetiti, jer je to mjesto istinskog užitka za sva čula. Tim više jer su u pripremanju jela može nabaviti i nemalo namirnica izraslih i uzgojenih u najbližoj okolici! Sve zajedno je obilato honorirano i ove sezone, kad je kuća bila uglavnom iznajmljena. Kao uspjeh ističu i stalno podizanje broja dana boravka – sada su to već četiri noći, dok se nekad noćilo samo kako bi se na miru posjetio NP Krka.

U zagrljaju Promine

U nastavku Oklaj, prema kojem smo krenuli, ne preko Drniša, nego putem mitskog Miljevačkog platoa. Skretanje u Pakovom selu pa niz serpentine koje se spušaju prema samom kanjonu Krke. Da bi se od njega i uzdigle. Već sam put do središta Općine Promina, naziv dolazi od planine koja dominira krajem ne od najvećeg mjesta, daje naslutiti dolazak u kraj istinske privlačnosti, sasvim sigurno jedne od posebnosti Hrvatske. Od mira u središtu mjesta, gdje ekipa igra »na buće«, pa sve do kraja ceste koja prolazi kroz Oklaj.

VILLAS BANDALLO, Oklaj, vlasnik Luka Bandalo SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Tamo lagano skretanje, stotinjak metara iznimno kvalitetnim i okolišu pristalim makadamom do Villas Bandallo. Riječ je o novogradnjama na novoj parceli opremljenih svime što odmor može učiniti nezaboravnim. Vlasnik i inicijator izgradnje bio je Luka Bandalo, ali važno je istaknuti da mu je podrška u svemu bila obitelj. Baš kao što su mu i sada od velike pomoći, kada dolazi do izmjene gostiju.

Dva, praktički identična objekta su povezana, ali imaju i dovoljan odmak kako bi svaka imala i svoju intimu.

Fitness, bazen, moderni namještaj, funkcionalna kuhinja, naprosto sve što gosti danas traže od kuće za odmor s četiri zvjezdice. Ono što je naša dodatna impresija – dobar rad ova dva raskošna turistička kapaciteta sasvim će sigurno ohrabriti i susjede širom oklajskog kraja da se i sami posvete turizmu.

OKLAJ, 10. 10. 2022. – BANDELLI VILLAS, Oklaj, Vlasnik Luka Bandalo SNIMIO: VEDRAN KARUZA

OKLAJ, 10. 10. 2022. – BANDELLI VILLAS, Oklaj, Vlasnik Luka Bandalo SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Osim ljepota Promine, koja je ujedno štit prodorima hladnog zraka sa sjevera, tako da je u Oklaju moguć uzgoj većine mediteranskih kultura, gosti mogu uživati u NP-u Krka, kao i u odlasku do morskih središta – Šibenik i Pirovac su najbliži. Da, bio je Luka Bandalo hrabar kad je investirao u besprijekorno osmišljene i jednako toliko funkcionalne i bogato opremljene kuće za odmor, no budućnost će mu to sasvim sigurno brže vratiti nego da je jednako toliko investirao u znatno manje »kvadrata« na moru.

Luka, Katarina, Leticija i Luce Bandalo VILLAS BANDALLO, Oklaj, vlasnik Luka Bandalo SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U srcu Skradina

Završni čin obilaska finalista iz Šibensko-kninske županije bio je u Skradinu. S obzirom na to da se objekt s apartmanima naziva Krka Waterfalls nalazi u samoj starogradskoj jezgri, u središnjoj ulici tog jedinstvenog mjesta, vlasnik, inače Zagrepčanin, Rudolf Koncilja dočekao nas je nedaleko od parkinga na kojem smo ostavili automobil. Osim razgleda apartmana dobili smo tako i bonus u razgledavanju dijela Skradina koji je na nas ostavio snažan utisak. Samom Rudolfu, koji je s nestrpljenjem iščekivao vijest o rođenju četvrtog djeteta, iskrene čestitke na ustrajnosti, upornosti, tvrdoglavosti, kao i ponosu, da nije odustao od želje da u turističke vode krene tako da najprije obnovi u ratu porušenu kuću.

KRKA WATERFALLS APARTMANI, Skradin vlasnik Rudolf Koncilja SNIMIO: VEDRAN KARUZA

K tome, da bi dobio dodatni prostor za moderne i dobro opremljene apartmane, neophodne sadržaje poput jacuzzija, izdubio je, otukao, »progrizao« nekoliko »kubika« žive stijene! K tome, strogo se držao gabarita i tradicijske gradnje izvornika, tako da je sve ostalo jednako kao prije razaranja. Ispravak! Sada je mnogo bolje, jer minuciozna obnova vraća u prošlost, u godine kad je sam objekt nastao, kada je bio nov.

KRKA WATERFALLS APARTMANI, Skradin vlasnik Rudolf Koncilja SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Nije nevažno napomenuti da tik uz kuću vode stepenice do ​najstarijih dijelova Skradina, blizu je i nacionalni park, plažni i kupališni sadržaji. Čini nam se, a i sami smo se tako osjećali dok smo s Rudolfom razgovarali, kako kada jednom uđeš u te odaje, nemaš namjeru tako ih skoro napustiti. Da smo još u njih zavirili usred ljeta, kada je korzo Fra Luje Maruna prepun sadržaja i ljudi, sigurni smo da bismo se osjećali kao da smo – domaći.

KRKA WATERFALLS APARTMANI, Skradin vlasnik Rudolf Koncilja SNIMIO: VEDRAN KARUZA

– Skradin je sve privlačniji i sve sadržajniji. Nekad se u njemu noćilo samo jednu noć, danas se taj prosjek penje prema jednom tjednu. Svi mi koji investiramo pomažemo tome, pomažemo da i Skradin postane sve značajnije mjesto na turističkoj karti Hrvatske, zaključio je Rudolf koji je odmah nakon našeg razgovora hi​tao prema Zagrebu. Prinova, četvrta u obitelji, samo što nije bila stigla!

KRKA WATERFALLS APARTMANI, Skradin vlasnik Rudolf Koncilja SNIMIO: VEDRAN KARUZA