Vijesti

Istra – turistička regija koja ostavlja bez teksta

By 7 prosinca, 2022 13 prosinca, 2022 No Comments

U niski finalista Najiznajmljivača, izbora koji medijski provodi Novi list uz potporu Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice, stigli smo i u Istru.

I odmah se, na prvoj lokaciji, u Viškovićima na uzvisini s fantastičnim pogledom na Raški zaljev, jug Istre, kvarnerske otoke – Unije i Susak posebno, uvjerili zbog čega je riječ o najsnažnijoj hrvatskoj turističkoj regiji.

Silvija Križanac i Igor Belušić, Villa Panoramica

Razlog tome ovog je puta bila Vila Panoramica, objekt koji impresionira. Koliko god bili iskusni, koliko god u sklopu Najiznajmljivača i sličnih akcija u kojima smo participirali, vidjeli i uživali u istinski zanimljivim objektima namijenjenim turističkom iznajmljivanju, razgovarali s ljudima koji su istinski predodređeni, ili rječnikom umjetnosti i sporta – talentirani za bavljenje turizmom, dolaskom pred Panoramicu ostali smo gotovo bez teksta.

Villa Panoramica

Da se ne bismo krivo razumjeli, nije stvar u dimenzijama i raskoši što odmah sugerira na njezinu vrijednost, činjenicu da se odmah vidi kako je u nju uloženo podosta milijuna, i u eurima izraženo, nego zbog niza drugih elemenata koje su nam kroz razgovor jasno izložili domaćica Panoramice Silvija Križanac i njezin vlasnik Igor Belušić.

Villa Panoramica

K tome, riječ je o iznimno uspješnim ljudima na svojim poslovima izvan turizma, ljudima kojima je promocija hrvatskog turizma, njegove istarske komponente, istinsko zadovoljstvo.

A osim vrhunskim luksuzom, Panoramica plijeni i potpuno održivim, ekološkim karakterom.

Niskoenergetska kuća

Villa Panoramica

“Riječ je o niskoenergetskoj kući koja za grijanje i hlađenje koristi niz tehnoloških rješenja, od ventilirajuće fasade nadalje. Također, naše se otpadne vode recikliraju u najvećoj mogućoj mjeri kako bismo dobili vodu za zalijevanje okoliša i brojnih maslina koje rastu oko kuće.

Villa Panoramica

Sve je u njoj osmišljeno tako da se maksimalno uvažavaju najnovija tehnološka dostignuća, sve ono što nam pružaju znanstvena postignuća”, pojašnjava nam Belušić.

Villa Panoramica

Ono što također plijeni, sraslost je Panoramice s raskošnom prirodom tog dijela priobalja Općine Raša. Iako arhitektonski moderno zdanje, vila kao da se oduvijek nalazi na tom mjestu.

Koliko se drži do okoliša, pokazuje to što je s Hrvatskim šumama sklopljen dugogodišnji ugovor o skrbi nad više od jednog hektara, iako prema urbanističkim planovima na tom području nije predviđena baš nikakva gradnja.

Villa Panoramica

“Kao što nam je želja biti odgovorni u smislu ekologije i želje da ne činimo nikakva onečišćenja, želja nam je biti i dio prirode, dio ekosistema koji je postojao i prije nego što smo mi došli na ove prostore. Nedaleko od kuće uredili smo lokvu, pojilište za divlje životinje, a odmah iza kuće postavili smo im i solište. Naši se gosti istinski oduševe kad oko kuće ugledaju srne koje su navikle da u svom okolišu imaju i nas, ljude iz Panoramice”, dodaje Belušić.

Silno važna komponenta kuće je i ponuda proizvoda lokalnih proizvođača. Prednjači u svemu bogata vinska lista recentnih istarskih vinara, ali tu su i druge slavne namirnice istarske gastroscene. S obzirom na to da se radi o istinski luksuznoj vili za deset osoba, moguće je dobiti i najbolje selekcije pršuta, kao i tartufe. Svakako, i sve ostalo što gosti požele, uključujući i kuhare.

Villa Panoramica

K tome, na usluzi su im i organizacije izleta, gliserima najviše, mada, što nas ni najmanje ne čudi, kad gosti vide kamo su došli, ne iskazuju preveliku želju da se igdje maknu izvan tog sjajnog luksuza smještenog u iskonskom zagrljaju prirode. Tamo gdje vam društvo uz jutarnju kavicu čine – srne.

Fantastična »berkelica«

Istaknimo i to da je kuhinja jedna od najopremljenijih koje smo ikad vidjeli, posjeduje nekoliko tipova pećnica i roštilja, a nemalo smo se iznenadili kad nam je pogled privukla, ma prikovala ga, salamoreznica Berkel, jedna od najboljih na svijetu, i to jedan od njenih najboljih modela!

Villa Panoramica

Mogli bismo nizati i nizati impresije o Panoramici, primjerice o njezinoj fantastičnoj dvorani za zabavu i tjelovježbu, ali čekala nas je nova destinacija, točno preko puta. Zračnom linijom. Kopnom do Raklja i druge strane Raškog zaljeva trebalo je voziti tridesetak kilometara do imanja koje je na osami, uronjeno u istinski istarski iskon.

Nastala na prijelazu 19. u 20. stoljeće Villa Prisedi, dakako tada ne kao kuća za odmor, nego kao dom u kojem je živjela tada tipična istarska seoska obitelj. No, vremena se mijenjaju tako da danas u toj vili koja odiše istinskim mirom, kao i brojnošću sadržaja za odrasle i djecu, turisti uživaju od travnja do konca listopada.

Villa Prisedi

Edi Krelja, Villa Prisedi

Kako nam ističe njezin vlasnik Edi Krelja, popunjenost je u tom razdoblju maksimalna, a iako postoji zanimanje i za zimski odmor, za sada se na tako nešto ne odlučuju. Zašto i bi, kad im je već sada sasvim lijepo popunjena i iduća godina.

Villa Prisedi

Ono što je također posebno privlačno u toj zanimljivoj kući kojoj je u velikoj mjeri sačuvana izvornost, upotreba je boja i detalja što nastaju unutar obitelji Krelja. Itekako se osjeti ona tako potrebna i tako lijepa posvećenost zadovoljstvu gostiju.

Villa Prisedi

Emocije i stvaranje osjećaja da se gost osjeća kao u svom domu, ne u nekom »bezdušnom«, velikoserijskom apartmanu. Uostalom, takvo je cjelokupno rakaljsko područje, kao i plaže, u velikoj mjeri dostupne jedino morskim putem ili pješice kroz mediteranski gustiš.

Villa Prisedi

Štinjanska priča

Ostajemo na liniji jer naše je sljedeće odredište Pula, točnije Štinjan, jedan od onih dijelova prigrada koji je svojim širenjem grad naprosto »usisao«. U njemu se ističe Villa Vitassi što je temeljitom reinterpretacijom nastala iz obiteljske kuće izvorno sagrađene prije samog početka II. svjetskog rata.

David Vitasović, Villa Vitassi

Elegantno, visoko zdanje danas je luksuzna kuća za odmor koju karakteriziraju besprijekorno uređene sobe s kupaonicama, dok istinsko oduševljenje izaziva golem prostor u prizemlju u kojem se nalaze kuhinja i blagovaonica, ali i prostor za druženje i odmor.

Villa Vitassi

Dakako, i okoliš je besprijekoran, s bazenom, a ono što izaziva ushit su – konji. I oni su dio imanja, kao i posebne ponude.

Villa Vitassi

Vlasnik kuće je David Vitasović, no nas su primili njegovi roditelji Sonja i Sergio koji su nam otkrili čitav niz zanimljivih detalja, o imanju, ali i kući koja je stalno iznajmljena. Posebno je traže aviogosti s obzirom na to da je Štinjan svega nekoliko kilometara udaljen od pulske zračne luke.

Villa Vitassi

Postoje i planovi za uređenje još jednog dijela te kamene ljepotice, njezinog integralnog dijela, ali to će pričekati neka druga vremena. Villa Vitassi pruža uistinu bezbrojne mogućnosti aktivnog odmora, Vitasovićevi imaju zanimljivo poljoprivredno imanje, vlastite masline, a s druge strane, do središta Pule svega je koji kilometar.

Villa Vitassi

Popunjenost je, kako nam ističu, optimalna, a njezina visoka klasa, u svim elementima, bez problema pronalazi svoje korisnike.

Energetske točke

Za kraj, s obzirom na to da smo prošli općine Raša i Marčana te grad Pulu, ostao nam je – Labin. Točnije Vinež, čije su se kuće smjestile tako da se iz njih pruža savršen pogled na Albonu, bijeli grad na brijegu. Cilj našeg posjeta bila je još jedna vila, ovog puta naziva Vita. Velika parcela na kojoj se nalazi oteta je od divljine, kultivirana je, ali na način da se s nje nije uklanjalo baš ništa što je priroda dala. Od drva i grma do kamena.

Walter Križan, Villa Vita

Sam objekt pruža mogućnosti za optimalan odmor kao i sve one aktivnosti koje trebaju turisti, od kuhinje do roštilja, ali ono što je posebno privlačno, što je drukčije, baš je taj tako elegantno i nenametljivo osmišljeni okoliš.

Kako ističe vlasnik Walter Križan, posebitosti Vite i imanja oko nje su pojedine točke koje karakterizira posebna veza s izvorima energije, takozvane energetske točke. I sami smo probali, sjeli smo na predviđeni energetski »point«, okrenuli dlanove i lice suncu.

Villa Vita

Kako ističe Križan, deset minuta je dovoljno da bi se tijelo ispunilo novom energijom. Pokušali smo, dio je priče odradila i autosugestija, no čini nam se da točke djeluju dovoljno snažno tek kada postanete gost Vite. Pa se dobro naspavate, izmorite nekom od aktivnosti koje nudi pa se tek onda okrenutih dlanova posvetite prizivanju energije.

I u Viti se nudi mnoštvo domaćih proizvoda, voća i povrća, finih rakija, a velik dio navedenog se ne naplaćuje.

“Mjesto gdje se danas nalazimo nekad je bilo potpuno obraslo, zapušteno. Polako sam sve vraćao u stanje kakvo sam želio pa je došla drvena kuća što pruža sve uvjete za život.

Villa Vita

Kasnije sam sagradio i novi objekt, pa jedan za druženje, mnoštvo sportskih sadržaja… Kad krenete u bavljenje turizmom na ovakav način, tako da se uklopite u prirodu, nema kraja, uvijek želite još nešto dodati. Dio su sugestije gostiju, dio je moje viđenje idealnog turizma koji je mnogo više od ključa u ruke i naplate nakon što gosti odu”, ističe Križan.

Da, u pravu je jer turizam je u osnovi uvijek interaktivna priča. Nije nikako jednosmjerna ulica kakvim ga doživljavaju oni koji u njemu pronalaze samo mogućnost za stjecanje zarade.

Ni jedna od istarskih kuća za odmor koje su postale finalisti ovogodišnjeg Najiznajmljivača nije takva. Ni najmanje. Svaka od njih svoje goste dočekuje kao istinske prijatelje, kao ljude kojima će odmor dopuniti svime što požele. Od informacija o zabavnim događajima u Areni do svježe salate. Te na taj način i na djelu pokazati što je to – održivi turizam.