Vijesti

Ponosna, svoja, uspješna i tamo gdje ne vidimo turizam

By 12 prosinca, 2022 13 prosinca, 2022 No Comments

Cetinska krajina, Srinjine, Sv. Filip i Jakov kao i urbanitet Splita pokazuju smjer kojim može i mora kročiti hrvatski turizam, mnogo više samouvjeren od onog što ga je nekad karakteriziralo jer Hrvatska je posebna, drugačija, zanimljivija, svoja – takvom je treba gostima pokazati

Kad se od Zadra, starom dobrom Magistralom, krene prema jugu ulazi se u prostor središnje Dalmacije koju u smislu turističkih kapaciteta, što nas u akciji Najiznajmljivač apsolutno najviše i zanima, ponajviše definiraju – apartmani. Bibnje, Sukošan, Sv. Petar na Moru, Turanj, Sv. Filip i Jakov, Biograd na Moru, Pakoštane, pa prelazak u Šibensku županiju i nastavak niza s Pirovcem i Vodicama pravi su hrvatski, jadranski apartmanski raj. Kad se pak dođe do apartmanske Ville Marko u Sv. Filipu i Jakovu, spozna se zbog čega je tome tako. Naizgled, mnogi će zaključiti – apartmani, čisti bussines, lice bezdušnog turizma, masovnost bez osobnosti. Da, možda ovakva definicija i vrijedi na nekim područjima i regijama Mediterana, ne i na području središnje Dalmacije.

Obožavani gosti

– Svakom gostu, svakom turistu pristupamo apsolutno, maksimalno posvećeni. Ni jedni gosti ne mogu ući u naše apartmane a da im se mi u cijelosti ne posvetimo prigodom njihovog dolaska. Od prijema i okrepe kako i dolikuje dragom gostu, do stalne brige i ispunjavanja svih želja koje smo u stanju realizirati tijekom njihovog boravka. Takav nam je princip od prvog dana, takav će nam princip biti dok se god budemo bavili ovim poslom.

Sv. Filip i Jakov, Villa Marko

Riječi su to Vesne Mikas, jedne od domaćica i vlasnica apartmanske Ville Marko u Svetom Filipu i Jakovu, mjestu koje plijeni po svim elementima. Od samog dolaska i iznimno lijepo oblikovane parkovne arhitekture koja vas dočekuje, do prostranog, popločanog parkirališnog prostora, golemog bazena ili okolnih sunčališta. K tome, iako se nalazi blizu glavne prometnice i morske obale, »Marko« je zapravo smješten u carstvu mira i tišine.

– Našim gostima dajemo maksimalnu kvalitetu smještaja, ali i još mnogih stvari koje ih oduševljavaju. S obzirom na to da se uz turizam kći Helena koja ima OPG i ja ozbiljno bavimo poljoprivredom, po njihovim željama dostavljamo im i svježe voće i povrće. Od nas mogu dobiti i najsvježiju ribu iz šireg zadarskog akvatorija, maslinovo ulje, vino… Svakako, nemalo toga im darujemo pa tako naše ljetne goste najviše vesele lubenice koje im stavimo u veliku drvenu kutiju tako da ih mogu uzeti kad god to zažele, dodaje nam Marko Mikas, otac familije po kojem je taj jedinstveni i privlačni prostor i dobio naziv.

Veza s iskonom

Uz finu eleganciju arhitekture koja definira prostor i vrijeme velikog kvalitativnog iskoraka apartmanskih kuća tog dijela Dalmacije, u dvorištu i podsjećanje na iskon, na vrijeme kad je nastao i rastao ovaj nekad dominantno težački, poljoprivredni i ribarski kraj. Razgovoru se pridružuju i kći Antonija kao i njezin suprug Ivica Smolić. Antonija je ujedno i voditeljica objekta, rekli smo već da njezina sestra Helena skrbi o OPG-ovskoj komponenti, dok je suprug uz svoj dominantni posao i vrsni podvodni ribolovac, vlasnik mnogih trofejnih ulova.

Ivica, Antonija, Marko i Vesna – dio tima uspješnosti »Marka«, Sv. Filip i Jakov, Villa Marko

– Adaptirali smo staru kuću kako bi gosti dobili uvid u arhitekturu stare Dalmacije, ali i uživali u druženju kao i pripremi gastronomskih specijaliteta našeg kraja. Od pršuta do oborite ribe, sve domaće i svježe što posebno oduševljava naše goste. Naš je moto u svemu maksimalna kvaliteta, od materijala do namještaja, baš kao što je i bazen, s hidromasažnim elementima, toliko prostran da u njega odjednom mogu stati svi naši gosti. Naravno, a to gosti često i spominju u svojim komentarima, uzalud sav luksuz ako iza svega ne stoje – ljudi, pojašnjava nam Antonija.

I baš kao što nisu štedjeli prilikom izgradnje kuće i njezinog opremanja, bazena ili pratećih sadržaja, baš kao što posebnim ambijentalnim osvjetljenjem ljetne noći čine dodatno čarobnima, ili kao što supruga i majka Vesna sa svojim umjetničkim darom oblikuje park oko kuće, baš tako s jednakom strašću pristupaju i svojim gostima. Optimalna je to kombinacija uspješnog turizma, istina ne i lako izvediva. Osim ako ne volite ljude kao što to čini obitelj Mikas.

Splitski urbani turizam

Vode nas dalmatinski puti dalje, prema Splitu. Iako smo prostor priobalja Zadarske i Šibensko-kninske županije definirali apartmanskim jadranskim rajem, središnji dalmatinski grad je fenomen jedne druge turističke grane, one urbane. Naš finalist D’art Penthouse apartman smješten je u splitskoj Gundulićevoj ulici. Prvi red do – centra. U slučaju Splita riječ je pak o gradu koji zahvaljujući ponudi smještaja i sadržaja, ima primjerice 14 restorana s Michelinovom preporukom, ostvaruje sjajne turističke rezultate.

D'Art Penthouse

D’Art Penthouse

Apartman finalist našeg Najiznajmljivača nalazi se u zgradi rasta Splita iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, s istinski zanimljivim pogledom na gradske krovove, ali i na obližnji arhipelag. Površina mu je 120 četvornih metara, a posjeduje tri dvokrevetne sobe. Posebno privlači dizajnom interijera dnevnih prostorija, golemog »open spacea« koji posjeduje i iznimno kvalitetni audiosustav. Iznajmljen je maksimalno, a najznačajniji su mu gosti oni koji stižu – zračnim putem. Prednjače gosti iz SAD-a, ali mnogo ih je i iz Južne Amerike, udaljenih azijskih destinacija kao i Australije. Dakako, i njegova je vlasnica Daniela Milišić »uvijek pri ruci«, s beskrajno dobrim uputama za obilazak restoranske scene, izleta brodom, posjete nacionalnim parkovima, pričama o povijesti i svim posebitostima Splita, dok sam apartman ima i vinsku policu s recentnim primjercima dalmatinskih vina, kao i kontinentalnih pjenušaca.

– Split je već neko vrijeme prepun turista. U velikoj nas mjeri karakteriziraju aviogosti tako da za razliku od drugih turističkih krajeva Hrvatske imamo jako puno gostiju koji po državama iz kojih dolaze i nisu toliko karakteristični za hrvatski turizam. Prema dobi, nema većih razlika jer koliko je Split zbog nekih svojih sadržaja i manifestacija privlačan mladim ljudima, nemalo je i onih srednje pa i starije dobi. Očigledno svi pronalaze neku svoju komponentu, onu koja ih posebno privlači. Zadržavanje je u prosjeku oko pet dana, a ako pogledate studeni ili prosinac, vidjet ćete da nas gosti ne zaobilaze ni izvan nekih uobičajenih turističkih mjeseci, ističe nam Daniela Milišić koja zahvaljujući odličnim iskustvima s ovim apartmanom kani nastaviti ulagati u turizam.

Poljička Republika

Napuštamo grad i krećemo put – Poljičke Republike. Za one koji manje znaju o povijesti i geografiji tog dijela Dalmacije, riječ je o prostoru u koji se ulazi s Magistrale, odmah nakon Stobreča, da bismo nakon omiškog zaleđa došli do Šestanovca i Blata na Cetini. Istinski zanimljivi kraj zaustavio nas je u Srinjinama gdje nas je ispred svoje Ville Sweet Holiday dočekala vlasnica Ana Muše.

Villa Sweet Holiday, Srinjine

– Kuću smo najprije počeli graditi za sebe, kao svoj dom. U međuvremenu su se pojavile neke druge opcije tako da smo nakon kraćeg razmišljanja odlučili prilagoditi je turističkom iznajmljivanju. Mnogi su nas, ovdje u Srinjinama, ali i u Splitu odgovarali od tog čina držeći da je riječ o kraju koji »nije za turizam«. Mi smo bili uvjereni kako je itekako riječ o velikom turističkom potencijalu, i – nismo pogriješili, pojašnjava nam Ana Muše.

Ana Muše, Villa Sweet Holiday, Srinjine

Mi se pak čudimo razmišljanju o »neturističkom kraju«. Suprotno, Srinjine su idealne za najrazličitije vidove turizma. Riječ je o fantastičnom kraju, u konkretnom slučaju kući u okruženju brojnih stabala maslina, sa svim sadržajima koji turisti samo poželjeti mogu. Vlasnica nam se ispričavala što nas ne može uvesti u kuću jer su u njoj – bili gosti. Sam kraj studenog, a kuća puna! Dolje, uz more, apartmani uglavnom prazni. Tko je onda bio u pravu kad se odlučio turizam uvoditi u Srinjine?!

Villa Sweet Holiday, Srinjine

I za kraj ove dinamične dalmatinske storije, nakon što su nam se na splitskom području stalno »u glavi« vrtjeli glazba i slike iz Male Floramy prizivajući vrijeme rađanja splitskog kozmopolitizma, specifične dinamike i veselja, dižemo se u Cetinsku krajinu. I tu je riječ o kraju koji »nije za turizam«, konkretno o Ugljanima, mjestu u sastavu Grada Trilja.

Savršenstvo u Cetinskoj krajini

Vila M30 fascinira kako svojom arhitekturom, tako i uklopljenošću u ambijent. Osim sadržajnošću koja uz autorski osmišljeni bazen ima i brojne druge sprave i igrališta namijenjene sportskim aktivnostima, maksimalno spaja tradiciju kraja na dodiru dviju krajina – Cetinske i Imotske – i modernih vremena. Iako se donedavno držalo kako su ti dijelovi Splitsko-dalmatinske županije »nezanimljivi« za turizam, upravo M30 svim svojim elementima pokazuje ne samo da je kraj itekako zanimljiv, pokazuje i da je jedna od najpotentnijih u zoni održivog turizma. Gostima uz sve standarde koji se očekuju od objekta s pet zvjezdica, nudi i vlastiti voćnjak i povrtnjak koji su potpuno slobodni za korištenje kao i mogućnost opskrbe sa svim autohtonim namirnicama Cetinske krajine.

Villa M30, Ugljane

– Velika mi je bila želja izgraditi jedan takav objekt. Iz mnogo razloga. Najvažniji je svakako dati jednu takvu posvetu kraju mojih korijena, mjestu iz kojeg je kao vrlo mlad u Split otišao moj otac, ali i pokazati kako je riječ o mjestu za savršeni odmor. Moja razmišljanja stalno potvrđuju brojni gosti, skoro u cijelosti stranci iz srednje i zapadne Europe, kao i oni s drugih kontinenata. Svakako, velika mi je želja da ova naša kuća za odmor što je više moguće potakne i ostale na sličan turistički put, ali i sve vlasnike OPG-a ili okolne poljoprivrednike da se što je moguće više vrate zemlji te kroz turizam direktno plasiraju svoje proizvode na tržište, ponosno nam pojašnjava povijest nastanka M30 njezin mladi vlasnik Damir Strukan kojem su danas 33 godine, tri više od vremena nastanka kuće i njezinog naziva.

Ponos, prkos i fantastično lice turizma – Damir Strukan, Villa M30, Ugljane

Arhitektonski, interijer i eksterijer kao i bazen u velikoj su mjeri posvećeni i povezani s okolinom. Kamen jer kameni su suhozidi, a najznačajnije plohe kuće jednostavne površine jer takav je i kraj koji je okružuje. Unutrašnjost s tri velike sobe carstvo je »open spacea«, posebnog namještaja koji su oblikovali sami vlasnici kao i autorskih slika. Sve kad bi se i maksimalno koncentrirano htjelo pronaći grešku u obliku i sadržaju, nema je. Jako nam je drago da smo došli u dodir s M30 jer uvjereni smo, baš kao i vlasnik, kako je riječ o smjeru kojim može i mora kročiti hrvatski turizam, mnogo više samouvjeren od onog što ga je karakteriziralo u vrijeme nagle ekspanzije prije pedesetak godina. Hrvatska je posebna, drugačija, zanimljivija, svoja i takvom je treba gostima pokazati. Put Damira Strukara pravi je put.

A nama pravac Bisko, A1 i put Like.