Vijesti

Fini glamur Hvara i magnetska privlačnost iskona Istre

By 1 lipnja, 2023 No Comments

Hvar je uvijek privlačan i nikad bez turista!

Ne, uistinu nemamo baš nikakvih problema s popunjenošću. Počinjemo rano, u travnju, dok su nam prošle godine posljednji gosti bili 15. studenoga. Znate, Hvar je to, uvijek privlačan i nikad bez turista.

Čak i po boji glasa Tonija Jeličića bilo je jasno da jedan od ovogodišnjih finalista akcije Najiznajmljivač, koju niz godina pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH te Hrvatske turističke zajednice vodi Novi list, nikad, ali baš nikad nema jednu od misli koja, koliko god rast turističkih brojki bio konstantan i velik, zna moriti svakog iznajmljivača: kakva će nam biti popunjenost, kakva će nam biti sezona?

Istina, s obzirom na to da se Jeličićev apartman nalazi u samom središtu Hvara, u Ulici sv. Duha, odmah uz fantastičnu katedralu sv. Stjepana, zdanje koje jasno daje do znanja koliko ima godina i kojim je sve graditeljskim stilovima svjedočilo, straha da će ostati nepopunjen uistinu ne bi trebalo biti. Već je pun, tako je čitavog lipnja, a kako nam se čini, prvi ga sretnici mogu unajmiti najranije tamo negdje u rujnu.

Apartman Luxor, Hvar

Apartman Luxor, Hvar

Apartman Luxor, Hvar

Istinski komfor u središtu Hvara

– S obzirom na to da vodimo i agenciju, mogu vam to, dakle dobru popunjenost, potvrditi i za ostale iznajmljivače u Hvaru. Sezona nam traje sedam, pa i više mjeseci, tako da onih nekoliko mjeseci kad ne iznajmljujemo, dobro dođe kako bismo se malo odmorili.

Ono što je također karakteristično za Hvar, imamo jako mnogo gostiju koji na ljetovanje dolaze zračnom putem, bolje rečeno po sastavu gostiju atipični smo u odnosu na najveći dio Hrvatske. Dominiraju u velikom broju Britanci, slijede gosti iz SAD-a te Skandinavije, ali ima ih i s drugih kontinenata, sve do Australije, pojašnjava nam Jeličić.

Toni Jeličić, Apartman Luxor, Hvar

Apartman Luxor

Apartman Luxor

 

S obzirom na to da dominiraju gosti iz najbogatijih država ili regija svijeta, osim s popunjenošću, nema problema ni s cijenama. Apartman Luxor nevelik je, ali zato jako dobro opremljen. Naprosto, kako bi se narodski zaključilo – nije se ulaganjem u njega štedjelo. Ni najmanje.

Klasificiran kao studio s četiri zvjezdice, pruža istinski komfor za dvije osobe, mada može i u verziji mladih obitelji s jednim djetetom. Ipak, s obzirom na to da je riječ o samom središtu grada, jasno je da bi trebao biti najčešća meta mladih parova. Štoviše, čini nam se nekako idealnim za osobe na – medenom mjesecu.

Hvar je jedinstvena lokacija, prepuna povijesti, ali i s fantastičnom eno-gastronomskom ponudom. Savršen za ljude koji istinski – uživaju u životu. Za one kojima nikad nije kasno za izlazak, još manje za povratak »iz života«, ali s druge strane baš i ne žure s ustajanjem. Ovom je apartmanu sve blizu, pa tako i plaža, ali čini nam se da njegovi gosti prije bilo kakve plaže najprije posjete neku od terasa kojih u tom dijelu Hvara ne nedostaje. I uživaju u dugom ispijanju jutarnje kave.

 

Apartman Luxor

Apartman Luxor

 

Sasvim na drugom kraju Jadrana, na jugu Istre, na Stanciji Guran nedaleko od Vodnjana smjestio se naš idući finalist. Riječ je zapravo o samo jednom dijelu djelatnosti kojima se bave vlasnici, OPG Božac, ili konkretno Sandra Božac, s kojom smo razgovarali.

U finale je ušla kuća za odmor Božac, ali riječ je tu i o njihovom pravom seoskom domaćinstvu koje pruža i usluge ponude jela, od doručka do večere. Iako smo u svibnju, mjesecu koji nekad baš i nisu karakterizirale navale gostiju, na Stanciji Guran vrlo je živo. S druge strane, Sandra Božac je istinski silno zaposlena osoba. Nikad mira. Ali tako je to kad se krene baviti turizmom. Jer tada činiš sve da ugodiš – drugima. Vrijeme za sebe? Kad dođeš na red. Možda malo zimi.

 

Kuća za odmor Božac, Stancija Guran, Vodnjan

 

Kuća za odmor Božac, Stancija Guran, Vodnjan

Stalno unapređenje ponude

– Kuća nam je iznajmljena više od šest mjeseci godišnje. Zapravo ne radimo samo u zimskim mjesecima zbog grijanja, sve ostalo vrijeme ona je u najmu. Iako ima i nemalo domaćih gostiju, naši najznačajniji turisti su apsolutno Nijemci. Da, znaju pitati za blizinu mora, ali kad jednom stignu, kad osjete sve naše posebitosti, privlačnost velike okućnice na koju smo uistinu ponosni, nemalo ih je koji se od naše kuće ni jedan dan ne maknu.

Turizam vam je naprosto takav. Kad jednom u njega uđete, izlaska više nema. Samo ako ste toga istinski svjesni, imat ćete uspjeha. Samo ako stalno inovirate ponudu, obogaćujete sadržaj, samo ako nemali dio zarade vraćate u objekt koji iznajmljujete, možete se nadati uspjehu. Mnogo je onih koji turizmu pristupaju sa stavom »da popune kućni budžet«.

Ništa od toga, to nije turizam, ponavljam – tko se bavi turizmom, s njim je, kao i sa svojim gostima, 24 sata dnevno, istaknula nam je Sandra Božac, koja je i formalnim visokoškolskim obrazovanjem, kao i nizom svojih funkcija cijelim svojim bićem uronjena u turizam.

 

Mladen i Sandra Božac

Kuća za odmor Božac, Stancija Guran, Vodnjan

Kuća za odmor Božac, Stancija Guran, Vodnjan

 

Sama kuća za odmor Božac ima tri etaže, ali u 104 četvorna metra, što također ukazuje na istarsku izvornost što se u gradnji kuća nije razmetala »kvadratima«. Vrlo je lijepo njezino prizemlje, a ima još i kat te potkrovlje. Iznimno joj je privlačan veliki okoliš te nadasve mirisan s obzirom na to da obiluje autentičnim aromatičnim biljem – lavanda, kadulja i ružmarin su baš ono što se jako dobro slaže s ovom kućom.

Prizemlje je dominantno veliki, bogato strukturirani dnevni boravak s kuhinjom. I tu se jako pazilo da se stilom ne udaljava od njezine izvornosti, od kamena i drva. Ono što gosti jako cijene je i velika natkrivena terasa na koju se izlazi iz kuhinje, a ni djeca neće imati problema s dosadom jer na raspolaganju im je i velika, bogato opremljena dvorišna igraonica.

Kuća ima tri sobe. Konkretno, na katu su dvije. Jedna je zapravo obiteljska jer uz bračni krevet ima i jedan samostalni, kao i dječji krevetić. U drugoj je samo bračni krevet, dok su u potkrovlju tri odvojena kreveta. Smještaj je, dakle, moguć za dvije obitelji s djecom, kojima su na raspolaganju i dvije kupaonice.

Uz ogromno dvorište gostima na raspolaganju stoji i – bazen. Iako more nije daleko – kuća je na prometnici koja od Vodnjana vodi prema Marčani i Barbanu, tako da se može birati od osame plaža na istočnoj obali Istre, napučenih u Medulinu te zapadne obale, one vodnjanske, nasuprot NP-a Brijuni, koja svojom sadržajnošću, ljepotom, povezanošću s iskonom ovog dijela Istre itekako magnetski privlači, zadržava goste u svom okružju. Naprosto im ne da da ju napuste. Otvorena je čitave godine, baš kao što i gostiju ima tijekom svih mjeseci, s tim da se ljeti ne iznajmljuje kraće od sedam dana.

 

Kuća za odmor Božac, Stancija Guran, Vodnjan

Kuća za odmor Božac, Stancija Guran, Vodnjan

Kuća za odmor Božac, Stancija Guran, Vodnjan

Guran – naziv iz rimskih vremena

Kako ističu u obitelji Božac, naziv njihove stancije dolazi iz vremena Rima. Prvi je na to mjesto, naime, došao vojnik imena Gurianum, kojem je to mjesto darovano. Kasnije je Guran dobio ime po njemu. U današnje se vrijeme na brdu južno od malog sela nalaze ruševine drevnog Gurianuma.

Predak obitelji Božac prije 125 godina kupio je zgradu u Guranu, da bi se četvrta generacija obitelji zajedno s djecom i unucima krenula baviti turizmom. Godine 2004. obitelj je počela restaurirati zgradu vodeći računa o očuvanju njezinih obilježja, činjenice da su joj dominantni materijali od kojih je sačinjena kamen i drvo, da je riječ o tipičnoj, originalnoj istarskoj kući. Kad bi je danas navedeni predak vidio, sigurni smo da bi bio jako sretan.

Krenuli smo, dakle, s Najiznajmljivačem 2023. Veliku pažnju posvećujemo i održivosti, a upravo je kuća za odmor Božac dobar primjer za zadovoljenje tog pojma. Od materijala kojima je davno građena i prije dvadesetak godina obnavljana, tako i prema svemu onom čime se bavi OPG Božac, koji njome gospodari.