Vijesti

Posjetili smo tri zanimljiva lokaliteta koja šalju istu poruku: došavši u Hrvatsku, došli ste u zemlju iz bajke

By 7 rujna, 2023 No Comments

Akcija Ministarstva turizma i sporta RH i Hrvatske turističke zajednice pod medijskim pokroviteljstvom Novog lista

Reportažni zapis akcije Najiznajmljivač koju organiziraju Ministarstvo turizma i sporta RH te Hrvatska turistička zajednica, dok ga provodimo mi, novinari, urednici, marketinški i komunikacijski stručnjaci Novog lista, ovog puta kreće iz jedne jako zanimljive i u turističkom smislu silno perspektivne, mada već i potentne općine Nedešćina.

Kako je pretpostavljamo većini poznato, jedna je to od jedinica lokalne samouprave koja je nastala prije trideset godina dijeljenjem tadašnje općine Labin. S obzirom da Nedešćina, ili Sveta Nedelja, nema izlaz na more, naša nekadašnja razmišljanja oduzela bi joj pravo snažnijih turističkih aspiracija.

Kad ono – upravo suprotno, postala je dijelom istočnog dijela Istre s jednom od najsnažnijih koncentracija – kuća za odmor. I to kakvih! Gradilo se i preuređivalo bez kompromisa, tako da je tu jako velik broj istinski primamljivih vila u kojima se vlasnici na turističkom tržištu Europe i svijeta nadmeću kvalitetom i bogatstvom sadržaja.

Čudesna Nedešćina

Konkretno, jedna od vila koja je ušla u uži izbor ovogodišnjeg Najiznajmljivača je Complex Villas Alison Deluxe koja se nalazi u Županićima, mjestu udaljenom svega nekoliko kilometara od središta Labina.

Vratimo li se opet nakratko općini Nedešćina, moramo istaknuti i podatak kako ide prema dvije tisuće ležajeva i to isključivo u privatnom smještaju. Iako je istina riječ o velikoj općini, 60 joj je četvornih kilometara, ima samo 2,9 tisuća stanovnika, tako da joj je odnos broja turističkih postelja i turista te domaćih stanovnika poprilično impresivan.

Također, lani su »probili« 100 tisuća noćenja, još se bolji rezultati očekuju ove godine. Ono što je također zanimljivo – više od 95 posto gostiju su stranci, Nijemaca je više od dvije trećine, tako da se može istaknuti kako su se uspjeli itekako profilirati i osvojiti Hrvatskoj najvažnije tržište.

Vila Alison je pak moderni sklop sadržaja u kojem je – sve. Gosti primjerice jako cijene spa dio u kojem je iznimno kvalitetna sauna. Dakako, tu je i bazen, kao i brojni sadržaji za zabavu djece i odraslih.

– Godinama sam radila u turističkoj agenciji i uvijek ću istaknuti da razliku čine – ljudi. Na području naše općine jako je velik broj iznimno kvalitetnih kuća i vila za odmor, mi smo se pak odlučili na maksimalnih pet zvjezdica.

I bili smo u pravu jer iznajmljeni smo od svibnja do kraja rujna, točnije i nekoliko dana listopada, a potaknuti dobrim rezultatima odlučili smo ove godine nastaviti i u zimskom periodu.

Osmislili smo razne pakete odmora u čijem je središtu naša spa jedinica, ali i svakako mogućnost da naši gosti uživaju u prelijepom krajoliku, čarima Labina i sve kvalitetnije ugostiteljske ponude, posjetu okolnim vinarima.

Vila ima i podno grijanje tako da vjerujemo kako bi mogla izazvati pažnju domaćih gostiju koji žele provesti sadržajni vikend i izvan ljetnih mjeseci, pojašnjava nam svoju misiju iznajmljivačice Danijela Faraguna.

Ono na što također polažu značajnu pažnju je velik broj sadržaja za djecu, a svakako su i pet friendly.

– Nema problema ako netko želi doći s dva ili već koliko svojih pasa. Za sve su vrata otvorena, i naravno nema nikakvih dodatnih naplata.

Ono što sam isticala na početku, uvijek dočekujemo goste, darujemo im osvježavajuća pića i uvijek smo im na raspolaganju za bilo kakve druge informacije.

Ono što je također zanimljivo, većina gostiju je oduševljena i našim sumještanima, njihovom susretljivošću, kao i mogućnosti nabavke nekih autohtonih proizvoda, dodala je Danijela Faraguna koja je svojedobno bila osmislila i aplikaciju namijenjenu edukaciji iznajmljivača putem snimki.

Danijela, Lari i Alison Faraguna, Villa Alison Deluxe, Nedešćina

Platak ljeti pun

Iz Županića put Primorsko-goranske županije, konkretno općine Čavle. Na neki način slično Nedešćini, i ona je izrasla iz jedne velike općine, tadašnje Rijeke, i ona ima velik teritorij, veći od 80 četvornih kilometara, baš kao što se i ona nalazi vrlo blizu mora, ali nema izlaz na njega. S druge strane, Čavle imaju sedam tisuća stanovnika, i još jednu zanimljivu komponentu – imaju skijalište! Da, jer Platak je njihov, čavjanski, a na Platku svoju zanimljivu Vilu Platak iznajmljuje obitelj Gerbaz.

Riječ je o poznatom naselju Mali Platak koje se nalazi svega koji kilometar od skijaškog centra, točnije od sve popularnijeg i sve sadržajnijeg cjelogodišnjeg izletišta, posebno privlačnog stanovnicima Kvarnera i Istre, ali i čitave Hrvatske.

– Jako sam zadovoljan sezonom, imali smo sedam grupa gostiju, a sve smo dane bili iznajmljeni. Silno nas je obradovala obitelj iz Belgije koja je kod nas ostala puna tri tjedna! I inače smo bilježili boravke duže od sedam dana, sve su refleksije naših gostiju na boravak kod nas vrlo pohvalne.

Ljudi naprosto uživaju na ovom gorskom zraku, noći su ugodne i za najvećih vrućina. Kako je pak prometna infrastruktura odlična, mogućnosti za odabir brojnih izleta jako su velike.

K tome, ima se što vidjeti i u predjelima oko Platka gdje se može provoditi i aktivan odmor pa kad malo realnije sagledam, jasno mi je zbog čega unajmljuju na dulje vrijeme, istaknuo nam je Christian Gerbaz, suvlasnik objekta.

Ono što se također razaznaje iz njegove priče je naša nesposobnost u spoznaji vlastitih potencijala, kvalitete i ljepota. Platak doživljavamo kao skijalište, ljeti znatno manje. Kad je riječ o strancima – oduševljenje Platkom je najveće ljeti.

– Svi koji žive tu u Rijeci ili okolici misle kako zimi radimo jako dobro. Ne, suprotno, ljeto je uvijek prepuno, zima je u tom smislu mnogo lošija.

Kad bismo oko Božića i novogodišnjeg razdoblja imali sto puta više kreveta, sve bi bilo iznajmljeno, no ostatak zime je vrlo prosječan.

Ljeti su 99 posto strani turisti, zimi je suprotno, tako da se najčešće traži najam za dvije noći što, zbog cijene energenata i grijanja, i nije isplativo, tako da preferiramo minimalni najam na tri noći.

Kad se vidi vremensku prognozu i činjenicu da skijanja neće biti, ili će biti jako otežano, nema gostiju. Tako da u slučaju Platka možemo govoriti o cjelogodišnjem turizmu, ali s naglaskom na – ljeto, dodao je Gerbaz uz velike pohvale Općini Čavle i njezinoj turističkoj zajednici na silnoj kooperativnosti i pomoći u svemu što može zatrebati.

Chritian Gerbaz, Vila Platak, Mali Platak, Čavle

Rajska Sutomišćica

I na kraju – put Zadarske županije. I to na samo more, na Ugljan, u bajkovitu Sutomišćicu. Tamo vilu Punte Bianche vodi Agneza Anić.

Kad smo istaknuli Sutomišćicu, istaknuli smo predivnu uvalu i mjestašce točno nasuprot Zadra, a ono što je također posebitost tog dijela Ugljana, njihov je nogometni stadion.

Uz samo je more, s jedne strane čak ima i privezište za barke, a uz formalne kandidacije za najljepši nogometni stadion na svijetu, u nekim je nominacijama i došao do te titule. Posebnu nostalgiju dakako izaziva kod svih navijača Rijeke jer i Kantrida je nogometni raj na samoj morskoj crti.

Vila Punte Bianche je inače odmaknuta od same morske crte, a opet tako blizu njoj. Ima mir i tako traženu privatnost, elegantan objekt za smještaj gostiju i jako zanimljiv, dvokomponentni bazen s izdvojenim plićim, i klasičnim, dubljim dijelom. Uistinu, ambijent kakav se samo poželjeti može.

– Naravno da smo zadovoljni sezonom jer od početka svibnja pa do kraja rujna skoro da nema slobodnog dana. Mada, naučili smo na takvo poslovanje, mnogo nam se gostiju vraća, a dominantno nas posjećuju stranci.

Prednjače Nijemci i Austrijanci, ali ima i gostiju iz drugih europskih država. Jako im se dopada naš smještaj, a iznimno cijene i čistoću prirode, kao i naše, izvorne, lokalne namirnice.

Tu je naravno na prvom mjestu riba, ali jako ih veseli i pojesti smokvu, pogotovo kad je sami uberu, ne da dolazi iz supermarketa, zaključuje Anić.

I je, koliko je bajkovita Sutomišćica, toliko je zapravo bajkovita i čitava Hrvatska. Predstavili smo tako tri osebujne kuće za odmor, vile, kako su ih definirali njihovi vlasnici, redom jako susretljivi ljudi.

Baš onakvi kakvima bi i morali biti – najiznajmljivači. Svaka u svom ambijentu, drukčije, a opet na neki način slične. I ono što je najvažnije, apsolutno reprezentativne, baš onakve kakve bi morale promovirati domaći turizam.

Ivica i Agneza Anić, Vila Punte Bianche, Sutomišćica, Ugljan