Vijesti

Kreće akcija Najiznajmljivač

By 11 travnja, 2024 No Comments

I ove godine održava se akcija Najiznajmljivač, izbor najboljih hrvatskih privatnih iznajmljivača, koju organizira Hrvatska turistička zajednica u partnerstvu s Novim listom.

Najiznajmljivač, jedna od najznačajnijih i u svakom slučaju akcija koja promiče najvažnije postavke hrvatskog turizma objedinjenih kroz Strategiju razvoja održivog turizma 2030. koje su uspjehom u hrvatski turizam implementiraju dvije najvažnije institucije – Ministarstvo turizma i sporta kao i Hrvatska turistička zajednica.

Hrvatski turizam je vrlo uspješan, i ne samo zbog toga što u ukupnom domaćem gospodarstvu sudjeluje s 20 posto, nego i u međunarodnim relacijama.

Upravo komponenta održivosti, koja kod nas nije tek očekivani, poželjni pridjev nego istinski dio najvažnijeg razvojnog dokumenta, oduševljava najznačajnije globalne znanstvenike u čijem je fokusu zanimanja i rada turizam. Dokaz tome su i nagrade koje za takav odnos prema turizmu dobivaju domaće institucije kao i njihovi najvažniji ljudi predvođeni ministricom Nikolinom Brnjac.

Najbolja kuća za odmor bila je Log House The River Pearl u Brodu na Kupi, Foto: Vedran Karuza

Permanentni rast kvalitete

Najiznajmljivač, akcija koju je medijski osmislio i provodi je još od kraja prošlog desetljeća upravo Novi list počiva na svim onim najboljim dijelovima, razvojnim komponentama koje rad domaćih privatnih iznajmljivača svake godine čine sve boljim i boljim. Kako je poznato kralježnicu hrvatskih smještajnih kapaciteta drže upravo – privatni iznajmljivači. U ukupnom zbroju svih »turističkih postelja« oni sudjeluju s više od 60 posto.

Permanentni rast njihove kvalitete, za što je zaslužna i financijska pomoć turističkih institucija, upućivanje u svijet koji vrijednosno karakteriziraju sobe i apartmani s četiri ili pet zvjezdica, u velikoj je mjeri pomogao i udvostručenju hrvatskog turističkog prometa unazad desetak godina. Prije desetak godina ostvarilo se 7,4 milijarde eura prometa da bi 2023. godine završila s nevjerojatnim rastom sve do 14,6 milijardi eura.

Čak i da ukalkulirano inflatorni efekt, rast prometa veći je u milijardama eura.

Druge dvije postavke koje vrijednosno ističe Najiznajmljivač su cjelogodišnje poslovanje kao i činjenica da je čitava Hrvatska zapravo – turistička destinacija. Dakako, i nama najviše prijava stiže s morskog dijela jadranskih županija, no sve je više sjajnih iznajmljivača koji se nalaze u kontinentalnom dijelu jadranskih županija – istaknimo tako Liku, Gorski kotar, Ravne kotare, šibensko zaleđe, Imotsku krajinu te prije i iznad svega središnji, kontinentalni dio Istre.

No velika se turistička revolucija događa i na Plešivici, u Međimurju i Baranji, kao i svim županijama što se u širem smislu nadovezuju na glavni grad Hrvatske, Zagreb. Upravo je Najiznajmljivač prvi stigao u mjesta koja se sve donedavno nisu doživljavala ni kao dostupna, kamo li – turistička.

A jesu, kako po investiranju u objekte, tako i u odnosu koji prema turistima iskazuju domaćini. Ono što je najvažnije, refleks takvog odnosa je i rast turističkog prometa koji ostvaruju u cijelosti kontinentalne županije.

 

Interijer Royal Apartmentsa u Rovinju

Turizam kao integralna priča

Ima još – održivost. Najiznajmljivač uz standardne nagrade za najbolje kuće za odmor, vile, apartmane ili turističke sobe, nagrade dijeli i za – ekološku usmjerenost objekata i njihovih vlasnika. Bilo da je riječ o materijalima od kojih je objekt izgrađen, modalitetu grijanja i hlađenja, uređenosti, tako i u odnosu prema okolini. Vrednujemo i vrednovat ćemo sve one napore kojima je cilj – očuvanje okoliša u kojima se nalaze.

Dakako i u tradicijskom, gastronomskom smislu. Sve je više objekata koji svojim gostima nude i ekološki uzgojeno voće i povrće koje raste u neposrednoj blizini mjesta koje su odabrali za svoj odmor. Na taj se način doseže najplemenitije vidove turizma koji je danas zapravo integralna priča koju ostvaruju zajedno gosti i njihovi domaćini.

U svojim smo postavkama istaknuli kako je Najiznajmljivač izbor najboljih hrvatskih privatnih iznajmljivača koje organizira Hrvatska turistička zajednica u partnerstvu s Novim listom, medijem koji na najizdašniji i najstručniji način prati kretanja u turizmu.

Cilj je dakako i dodatna promocija kvalitete privatnog smještaja i suvremenih trendova u specijalizaciji privatnih iznajmljivača. Nagrade se temeljno dodjeljuju u tri najznačajnije kategorije – kuće ili vile, apartmani i sobe – ali integralni dio priče postala je i nagrada za održivost.

Prigodom određivanja finalista procjenjivat će se i ocjenjivati i samoodrživost objekta, energetska održivost kao i ona što se odnosi na potrošnju vode, njezino recikliranje i vraćanje u sustav za neke druge potrebe kao, odvajanje otpada, korištenje alternativnih izvora energije, zapravo sve ono što vodi prema samoodrživost objekta.

 

Nagrađena Villa Alison Deluxe

Istinski posebni objekti

Lani je sve to lijepo pokazala i svečanost dodjele nagrada održana u Log House The River Pearlu u Brodu na Kupi, koja je i proglašena najboljom kućom za odmor. Svečanosti su prisustvovali i nagrade uručili Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice te Josip Pavić, državni tajnik Ministarstvu turizma i sporta koji su se okupljenima obratili i prigodnom govorima. Direktor Staničić je tom prigodom još jednom istaknuo važnost privatnih iznajmljivača koji čine više od 60 posto ukupnih hrvatskih turističkih smještajnih kapaciteta.

Uz glavne nagrade dodijeljene kućama Log House The River Pearlu iz Broda na Kupi i Villi Alison Deluxe iz Županići, nagrada za najbolje sobe pripala je LAVilli iz Osijeka, dok su najbolji apartmani Royal apartments iz Rovinja.

Svi koji su pratili ocjenjivanje objekata, što smo predstavili kroz tridesetak reportažnih zapisa objavljenih na svim platformama Novog lista mogli su uočiti, kako je riječ o istinski posebnim objektima koji se k tome drže najvažnijih postulata koje promoviramo u svakom izdanju Najiznajmljivača. Da, koliko god Najiznajmljivač bio privlačan i koliko god primao na stotine i stotine prijava, jasno je kako je to tek djelić golemog bogatstva koje Hrvatska ima upravo u zoni privatnog iznajmljivanja.

Stoga, javite se vi koji to niste činili prošlih godina, javite se i vi koji ste već participirali, ali ste u međuvremenu renovirali postojeće ili izgradili nove objekte, javite se svi vi koji znate da živite za turizam i goste koji ga čine.

Prijave za akciju Najiznajmljivač 2024. godine primat će se od 29. travnja, a mi ćemo vas u mjesecima koji dolaze posjetiti, razgovarati s vama, provjeriti udovoljavate li postavkama koje smo kroz akciju Najiznajmljivač definirali.

Na kraju ćemo vas i ocijeniti, ali i bez obzira na to koliko ćete visoko završiti svoj put, sam dolazak u finale, što jamči i naš dolazak »na teren« je mala pobjeda sama za sebe. Biti među najboljima u disciplini koju u Hrvatskoj upražnjava na desetke tisuća iznajmljivača jako je veliko postignuće.

Hvala svima koji su od 2019. godine s nama, dobro nam došli svi vi koji ćete činiti Najiznajmljivač 2024. kao i sve one koji će uslijediti u godinama što nam dolaze. Uvjereni smo da upravo svi zajedno možemo učiniti da lani donesena Strategija održivog turizma 2030. zaživi na najbolji mogući način.

 

Najbolje uređene sobe 2023. godine ima LAVilla u Osijeku